جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ يکشنبه ۳۰ ارديبهشت


 
  • درس اخلاق؛ انسان در قرآن، جلسۀ هشتم: هدف از خلقت انسان(2)
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»

  • -->

    اخلاق / اخلاق در اداره / خدمت گذاري و آرامش
    خدمت گزاري و آرامش


    خدمت به مردم از جنبه‏هاي مختلفي براي آدمي موثر است، يكي از آن جنبه‏ها آرامش روحي و رواني است؛ يعني كسي كه در انديشه گره گشايي از كار مردم است وجدانش دائماً او را ياري مي‏كند و اكسير آرامش را به او هديه مي‏دهد. همه مردم به دنبال كسب آرامش‏اند، اما راه‏هاي آن را گم كرده‏اند، معمولاً در تكاپو هستند تا با پول و امكانات مادي آن را به دست آورند. روشن است كه رفاه، آسايش و خوشي مرهون پول و قدرت نيتس، چه بسيار افرادي كه تمكن و قدرت و شخصيت و پول دارند اما به اندازه‏اي غم، غصه، دلهره و اضطراب خاطر ونگراني آنان را احاطه كرده كه اگر مرگ خريدني بود تمام هستي خود را مي‏دادند و آن را مي‏خريدند. عكسش را هم فراوان مي‏بينيم كه انساني خانه و يا فرشي كه روي آن بنشيند ندارد اما با نشاط و روحيه است و طمأنينه ووقار دارد.

    از نظر قرآن، كسي رفاه و آسايش دارد كه امنيت دل دارد:

    «الذين آمنوا و لم يلبسوا ايمانهم بظلم اولئك لهم الامن و هم مهتدون»؛[1]

    كساني كه ايمان آورده‏ و ايمان خود را به شرك نيالوده‏اند، آنان راست ايمني و ايشان راه يافتگانند.

    افرادي كه ايمان دارند و ايمانشان آلوده به گناه و ظلم نيست، مومن و متقي‏اند، اگر چه پول، مكنت و قدرت ندارند اما رفاه و آسايش دارند، چرا كه امنيت قلبي دارند و بالاترين رفاه و آسايش يعني اين،انسان در زندگي همه چيز را براي آرامش مي‏خواهد. تشكيل خانواده مي‏دهد براي اين كه سكينه و آرامش به دست آورد.

    «و من آياته ان خلق لكم من انفسكم ازواجاً لتسكنوا اليها و جعل بينكم مودتاً و رحمه»؛[2]

    و از نشانه‏هاي او اين كه از نوع خودتان همسراني براي شما آفريد تا بدان‏ها آرام گيريد و ميان شما دوستي و رحمت نهاد.

    تشكيل خانواده براي آن است كه آرامش دل پيدا شود،اگر خانه نا امن شد زندگي تلخ مي‏شود، وقتي معنويت بر خانواده‏اي حاكم نشد زن و شوهر حقوق يكديگر را رعايت نمي‏كنند، مرد پرخاشگر و زن زبان‏دراز مي‏شود وزندگي را به جهنم تبديل مي‏كنند.

    گناه، غم و غصه مي‏آورد، اضطراب و نگراني به همراه دارد، وقتي مي‏بينيد كسي خانه‏اي چون قصر دارد، رياست و قدرت دارد،حسرت نخوريد.

    «و الذين كفروا اعمالهم كسراب بقيعه يحسبه الظمان ماء»؛[3]

    و كساني كه كفر و رزيدند كارهايشان چون سرابي در زمين هموار است كه تشنه آن را آب مي‏پندارد.

    فرد گناه‏كار دائماً كوبندگي و عذاب وجدان دارد، مثل پتكي كه بر روي سندان كوبيده مي‏شود، بر سر و روي زندگي چنين افرادي غم، غصه و اضطراب مي‏بارد. اين گرفتاري‏ها و اضطراب‏ها نه فقط گريبان‏گير خود آنان است، بلكه به اطرافيان وابستگان وخويشان نيز سرايت مي‏كند،همانند ديوانه‏اي كه كبريتي بر اتاق مي‏اندازد و چون جريان طبيعي آتش سوزاندن است لذا وسايل خانه، زن، فرزند و خودش همگي در معرض خطر و خسارت قرار مي‏گيرند، آتش ظلم ظالم دامن ديگران را نيز مي‏گيرد.

    زندگي منهاي خدا، زندگي توام با گناه(مخصوصاً گناه اجتماعي و تجاوز به حق الناس) تاريك و وحشتناك است:

    «او كظلمات في بحر لجي يغشاه موج من فوقه موج من فوقه سحاب ظلمات بعضها فوق بعض اذا اخرج يده لم يكديراها ومن لم يجعل الله له نوراً فماله من نور»؛[4]

    يا كارهايشان مانند تاريكي‏هايي است كه در دريايي ژرف است كه موجي آن را مي‏پوشاند و روي آن موجب ديگ راست و بالاي ان ابري است تاريكي‏هايي است كه بعضي بر روي بعضي قرار گرفته‏است. هر گاه] انسان غرق شده[ دستش را بيرون آورد، به زحمت آن را مي‏بيند و خدا به هر كسي نوري نداده باشد او را هيچ نوري نخواهد بود.

    گناه بزرگ آن است كه مسئوليت‏هايي كه به دوشمان گذاشته شده انجام ندهيم ودر فكر حل مشكلات مردم نباشيم. آرامش خاطر و آسايش وجدان براي يك كارمند و يا منصب‏دار آن است كه در پست و سمتي كه هست به خوبي انجام وظيفه كند. اگر نكندبي‏شك مرتكب گناه عظيم گشته كه عاقبت آن نيز از كف دادن آرامش و راحتي وجدان است.

    در آخر سوره كهف چند آيه وارد شده كه از متشابهات قران است و بايد بگوييم يك دنيا علم در اين چند آيه موجود است و مسئله«قضا و قدر»«جبر و تفويض» و«تجسم اعمال» را به خوبي حل مي‏كند. در اين سوره داستاني درباره خضر و موسي است كه بسيار خواندني است؛ آن دو، وارد شهر يا دهي شدند و درخواست غذا كردند اما مردم به آنان ندادند و گرسنه از ده بيرونشان كردند. در بيرون ده به ديوار شكسته‏اي برخوردكردند، حضرت خضر گفت: بايد اين ديوار را تعمير كنيم موسي با اين كه به حضرت خضر قول داده بود كه اعتراضي نكند اما باز هم نتوانست تحمل كند، لذا به حالت اعتراض گفت: به ما غذا ندادند و حالا ديوارشان را هم تعمير كنيم.

    حضرت خضر در تفسير اين قضيه فرمود: زير آن ديوار، مالي از دو بچه يتيم مدفون است، براي اين كه اين مال از بين نرودو به دست بچه يتيم‏هاي برسد آن را تعمير كردم. در همين آيه مي‏فرمايد:«و كان ابوهنا صالحاً» براي اين كه پدر و مادرش شايسته و صالح بودند.

    خوبي پدر و مادر باعث شد كه حضرت خضر و موسي آن ديوار را تعمير كنند. اين آيه شريفه به ما مي‏فهماند كه اگر مي‏خواهيم آينده اولاد و فرزندانمان تامين شود، بايد خدمت‏گزار جامعه باشيم و تا مي‏توانيم به مردم درمانده و بينوا، و افرادي كه جز خدا پناهي ندارند خدمت كنيم. خداوند بيناست و بر تمامي كردارهاي بندگان نظارت دارد. وقتي كه از ما كردار صحيح و خدمت صادقانه ببيند خودش از راه‏هاي فراواني كه دارد ما را تامين مي‏كند.

    بسيار رخ داده است كه پدر و مادري آينده فرزندانشان را از نظر مادي تامين نكرده و مرده‏اند و هنگام مردن چيزي نداشته‏اند، اما آن شايستگي و شخصيتي را كه براي فرزندان خود به ارث گذاشته بودند آنان را به مقام والا رسانيده و درجامعه عزيزشان كرد.

    يكي از خلفاي بني عباس به عالم و دانشمندي گفت: به من نصيحيت كن، عالم گفت: عمربن عبدالعزيز وقتي مرد،بچه‏هايش شام نداشتند،اما از آن جا كه وي خدمت بسياري به جامعه كرد بچه‏هايش عزيز شدند، اما از خلفاي بني‏اميه ديدم كسي(مروان حمار) را كه وقتي مرد شمش‏هاي طلايش رابا تبر تقسيم كردند و طولي نكشيد ديدم كه بچه‏هاي او به گدايي افتاده‏اند.

    اگر تامين آينده و خوشبختي و سعادت فرزندت را مي‏خواهي در جامعه خدمت گزار باش، در صورتي كه مردم آزار باشي و ظلم كني، مكافات اين ظلم‏ها دست و پايت را مي‏گيرد، و فرزندانت ني زدر زندگي خير نمي‏بينند.

    اگر خوشبختي و سعادت فرزندانت را مي‏خواهي و تنها به فكر تامين دنيايشان نيستي، اگر قصد داري تحصيلات عالي را ادامه دهندو پست‏هاي مهم اجتماعي را بگيرند، اگر مي‏خواهي از او تاجر يا صنعتگر بسازي و يا اگر دنيا را براي او به ارث بگذاري، تا زماني كه به وظايفش آشنا نسازي، مسائل شرعي، اجتماعي و اخلاقي اسلام را به او نياموزي، نتيجه‏اي ندارد، اول نماز، بعد شغل و تجارت و پست‏هاي اجتماعي و سياسي.

    آسايش و رفاه، ثروت و دارايي در زندگي، آسودگي خاطر و آرامش وجدان نمي‏آورد. شهيد مطهري(ره) مي‏فرمود: شخصي از نظر مال و تمكن و از نظر شخصيت در سطح عالي بود و همه ما حسرت مي‏خورديم و مي‏گفتيم اين آدم چقدر خوشبخت است! تا اين كه روزي در ضمن صحبت به او گفتم چرا بچه‏دار نمي‏شود؟ داشتن اولاد خوب است. عصباني شد و گفت: آقا! چه مي‏گويي؟! خودم بدبخت شدم بس است، نمي‏خواهم اولادم نيز بدبخت شوند. ديدم زندگي برايش به قدري تلخ است كه حاضر نيست داراي اولاد شود!

    شما تصور نكنيد حال كه كشورهاي متمدن، از نظر مادي و نظم اجتماعي و پيشرفت صنعتي تكامل يافته‏اند، آسودگي خاطر و آرامش وجدان هم دارند،هرگز چنين نيست، بلكه مردم اين كشورها، هر شبانه روز چندين ميليون قرص خواب ‏آور مي‏خورند تا چند ساعتي به خواب روند واستراحتي بكنند.

    آري، خدمتگزار مردم بودن و كارهاي آنان را سنجيده و صادقانه انجام دادن، سبب آرامش است. اين حالت روحي را در همه انسانهاي خدوم به روشني مشاهده مي‏كنيم. خدمت به مردم، خدمت به خداست و كسي كه به خدا خدمت كرد، در آرامش است.

     

    پي نوشت ها:

     

    [1]. انعام(6) آيه82.

    [2]. روم(30)آيه21.

    [3]. نور(24)آيه39.

    [4]. همان، آيه40.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365